Vanderbilt College, Yale Residential College

 

The "U"-shaped plan of this historic building (1894) forms an entrance court facing one of downtown New Haven’s main commercial streets, a rare and therefore important town/gown open space. Working with a team of architects and engineers, T|G developed a plan which respected the alignment of the original circular carriage drive. Plant beds between the building and the drive were sunken to form moats to increase light and air to new lower level dorm rooms. Accessible entries were discretely added. A lushly planted sitting area provides a space for intimate conversation in an otherwise busy courtyard. While the existing brownstone edging was preserved, existing paving was replaced with unit pavers carefully selected to be compatible with the color, texture and scale of original building materials.

Owner:

Yale University

 

Location:

New Haven

Architect:

Newman Architects

 

Awards:

SCUP/AIA-CAE Excellence in Landscape Architecture Honor Award,

CT Trust for Preservation Award