NYBG bridge illustration
NYBG Community
NYBG Plan
NYBG Stone selections
Green Zone aerial
composting operations view
New entrance view
NYBG Bridge
The Green Zone
The Green Zone
The Green Zone - East Gate and Green Materials Recycling Center, New York Botanical Garden

 

The Green Zone project revitalized an existing visitor entry servicing the underserved Bronx neighborhood of Allerton. It created a new welcoming gateway into the botanic garden, that encourages visitors to view and learn about the once back of the house operations - the gardens composting facilities. The new entry and path system provides universal access to visitors and navigates almost 50’ of grade change via a 100’ long bridge designed to ‘float’ in the landscape above a service access road that accommodates heavy equipment and fire trucks. The remainder of the five-acre site was developed as a restored native successional landscape. A new comprehensive storm water retention system for the Zone,which required further terracing the steep terrain, was designed to detain and clean stormwater prior to its release into the Bronx River. Explaining these operations and making them visible to the public was part of the larger pedagogical mission of the project.

Owner:

New York Botanical Garden

 

Location:

Bronx, NY

Project Area:

5 acres

Structural Engineer:

Edward Stanley Engineers

Award:

CTASLA Merit Award

NYC Public Design Commission

   Award of Excellence in Design