Towers | Golde Landscape Architects and Site Planners

ACADEMIC

LIFE SCIENCE LABORATORIES

UNIV. OF MASSACHUSETTS - AMHERST

Amherst, Massachusetts

Owner:

 

Architect:

 

Recognition:

UMass - Amherst

 

Wilson Architects

 

 

CT ASLA Honor Award, 2015

 

This state of the art graduate and research facility creates a new eastern edge to the core of the campus as well as the terminus of Towers|Golde’s master-planned north-south pedestrian corridor linking the arts and the sciences.  The curvilinear mass of the structure is built into a steeply sloping site at the base of a woodland preserve. T|G’s landscape design emphasizes the forms of the building and the ecology of the site, extending the native vegetation of the hillside on to the campus while transitioning the slope with a series of indigenous stone walls interwoven with rain gardens/bio-swales which capture, filter and detain runoff from the roof, parking and pavements at the base of the building.

 

The plan accommodates complex patterns of through-campus pedestrian and bicycle circulation and provides new handicapped accessible routes across the challenging terrain. Numerous plazas and gathering spaces create nodes of respite.

85 WILLOW ST NEW HAVEN CT 06511  203 773 1153

©Towers|Golde 2013